Chciałbym wyjaśnić jedną ważną kwestię dotyczącą śrub w O2. W standardowej wersji Ambiente montowane sa koła stalowe 15. Czy przy montażu felg alu VEGA 16 cali muszę dokupić 2 kpl. śrub? Czy śruby od stalówek pasują bez problemu do alu? Kiedyś w Audi musiałem dokupić drugi kpl do alu gdyż miałem łeb kulowy a alu potrzebowały łba stożkowego. Czy podobnie jest w Skodzie?
Drugie pytanie dotyczy śrub zabezpieczających - kupić oryginały w ASO czy są jakieś godne polecenia podróby z allegro? Dzięki za odp.
Z tego co mi wiadomo, to do oryginałów ALU są identyczne (te same) śruby co do stalówek. Tylko jak się zakłada nieoryginalne alusy to wtedy najczęściej trzeba mieć oddzielny komplet śrub. A co do zabezpieczeń, to najważnieszy jest odpowiedni ich dobór, tzn. odpowiednia długość i typ (kulowy czy stożkowy) i wcale nieoryginalne nie muszą być gorsze.
Ja mam przykręcone na tych samych śrubach co stalówki. "Gumiarz" stwierdził, że sie nadają
Co do śrub zabezpieczających to kupiłem nieoryginalne za około 70zł. Poniżej zdjęcie śruby do stalowek.
Tomasz_WS, ja mam i alu i stalówki i śruby są te same. Koszt takich śrub w ASO to chyba 75PLN. Uważaj na tanie z Allegro, bo ja w felicji co prawda nie miałem tanich, ale musiałem spawać, bo się obkręciło "kodowanie" na takiej śrubie. Na szczęście miałem wtedy założone stalówki, bo była zima.
Hmm te ostatnie to chyba średnio pasują nawet łeb mają stożkowy a ma być kulisty.
Dzieki wszystkim za odp. Pozostanę przy śrubach oryginalnych i dokupię w Skodzie kpl zabezpieczających (koszt 42 zł w ASO)
Komentarz